Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Miody pitne - receptury na miody naturalne

Domowy wyrób miodów pitnych

 
 
 
 
 
 
Miody pitne - co to jest i jakie są rodzaje
Co powinniśmy wiedzieć o miodzie
Wyrób miodów pitnych
  receptury na miody pitne naturalne
  receptury na miody pitne korzenno- ziołowe

Miody pitne owocowe.

 

 

MIODY PITNE NATURALNE

Jak było już podane,' brzeczki na miody naturalne sporządza się dodając do miodu pszczelego tylko wody. W zależności od ilości dodanej wody otrzymuje się brzeczki gęściejsze lub rzadsze. Gęste brzeczki fermentują trudno i powoli, a otrzymane z nich miody wymagają długoletniego leżakowania. Znacznie łatwiej i szybciej fermentują brzeczki na miody lżejsze.
W przepisach szczegółowych podawana jest odpowiednia ilość patoki (miodu płynnego) w litrach. Jeżeli używany jest miód stały, to należy pobrać równoważną jego ilość w kilogramach przyjmując, że l l miodu waży 1,4 kg. Przy wyrobie miodów lżejszych, t j. czwórniaka lub trójniaka można również, aby obniżyć koszty miodu pitnego, zastąpić część miodu cukrem. W tym celu */4 lub 1/2 przepisowej ilości miodu zastępuje się cukrem biorąc pod uwagę, że:

l l miodu = 1,4 kg miodu = ok. l kg cukru, l kg miodu = 3/4 kg cukru.

 

Miód naturalny wytrawny z brzeczki czwórniaka (Czwórniak)

W brzeczce czwórniaka na l obj. miodu pszczelego przypadają 3 obj. wody. Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli płynny (patoka) . 2,5 l

2. Woda 7,5 l

3. Kwas cytrynowy 35 g

4. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

U w a g i

1. Stosując zamiast patoki miód stały należy wziąć zamiast 2,5 l - 3,5 kg (2,5 o 1,4 = 3,5) miodu.

2. Chcąc zrobić miód pitny tańszy można zastąpić połowę miodu cukrem, a więc wziąć zamiast 2,5 l patoki - 1,25 l patoki oraz 1,25 kg cukru lub - 1,75 kg miodu stałego oraz 1,25 kg cukru.

3. Brzeczka powinna wykazywać na cukromierzu Ballinga 28-29 °Blg (ok. 25°/o cukru).

4. Miód z brzeczki czwórniaka najlepiej nadaje się do wyrobu miodów wytrawnych.

 

Miód naturalny z brzeczki trójniaka ("Tróiniak)

W brzeczce trójniaka na l obj. miodu przypadają 2 obj. wody Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli płynny (patoka) 3,3 l

2. Woda 6,7

3. Kwas cytrynowy 40 g

4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g fosforanu anionowego

Razem 10,0 l

 

U wa g i

1. Biorąc miód stały należy wziąć zamiast 3,3 l patoki - 4,6 kg miodu stałego.

2. Chcąc otrzymać miód pitny tańszy można zastąpić V4 część miodu cukrem, a więc wziąć 2,5 l patoki + 0,8 kg cukru.

3. Brzeczka tego miodu powinna wykazywać ok. 37 °Blg (ok. 33% cukru).

4. Z miodu tego najlepiej robić miód pitny półsłodki, wykazujący 5-6 °Blg.

5. Miody czwórniak (czwartak) i trójniak są najpowszech-niej wyrabianymi gatunkami. Kupażując je z winem rodzynkowym lub agrestowym, np. przez dodanie na l l miodu pitnego 0,5 l (do l 1) wina, otrzymuje się po półrocznym lub rocznym leżakowaniu doskonałe miody, bardzo zbliżone do win węgierskich.

 

Miód pitny naturalny słodki z brzeczki dwójniaka (Dwójniak)

W brzeczce dwójniaka na l obj. patoki przypada l obj. wody. Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli płynny (patoka) 5,0 l

2. Woda 5,0

3. Kwas cytrynowy 40-45 g

4. Pożywka dla drożdży - 3,5 do 4 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Brzeczka dwójniaka jest bardzo gęsta i zawiera ok. 50% cukru. Do jej fermentacji najlepiej stosować specjalne drożdże miodowe, przyzwyczajone do przerabiania stężonych zacierów cukrowych oraz wyższą temperaturę. Fermentacja przebiega powoli i trwa długo, przy czym tylko część cukru zawartego w brzeczce zostaje przerobiona na spirytus, tak że z brzeczki tej można otrzymać tylko słodki miód pitny. Miód ten dojrzewa powoli i wymaga długiego, zwykle kilkuletniego okresu leżakowania (od 3 do 5 lat).

Miód pitny naturalny deserowy z brzeczki półtoraka (Półtorak)

W brzeczce półtoraka na l obj. patoki przypada l/s obj. wody. Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli płynny (patoka) 6,6 l

2. Woda 3,4 l

3. Kwas cytrynowy 50 g.

4. Pożywka dla drożdży - 3 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miody półtoraki, z których w dawnych czasach wyrabiano tzw. miody królewskie fermentują jeszcze wolniej od dwójniaka i wymagają długich lat (ok. 10) leżakowania dając wówczas wyroby wysokiej jakości. Obecnie są bardzo rzadko wyrabiane (produkt amatorski).

 

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl