Domowy wyrób miodów pitnych
MIODY PITNE OWOCOWE
Miody owocowe są to napoje, które sporządzone
we właściwy sposób dają wyroby wysokiej jakości, o przyjemnym
miodowo-owocowym zapachu i smaku. Jak sama nazwa wskazuje,
stanowią one kombinacje miodu pitnego z owocami. Wyrabiać
je można w zasadzie w trojaki sposób, a więc:
1) przez dodanie do uwarzonej
brzeczki miodu naturalnego soku owocowego i fermentację
otrzymanej brzeczki miodowo-owocowej;
2) przez dodanie do młodego
miodu pitnego soku owocowego i ewentualnie spirytusu;
3) przez dodanie do mniej lub
więcej już wystałego miodu wina owocowego.
Każdy z tych sposobów ma swoje zalety i wady i stosowany
jest zależnie od okoliczności.
Stosując sposób pierwszy, według którego
sok owocowy fermentuje wraz z miodem, otrzymuje się bardzo
zharmonizowany napój, w którym nie wyczuwa się świeżości
owocu ani w zapachu, ani w smaku. Jest to więc miód o lekkim
tylko zapachu i smaku owocowym. Wyrób miodu pitnego według
tego sposobu stosuje się wówczas, kiedy miód pitny warzy
się latem i jest pod ręką świeży moszcz owocowy, który dodaje
się do brzeczki miodowej bezpośrednio po wytłoczeniu.
Drugi sposób stosuje się wówczas, gdy chce
się otrzymać miody pitne o wyraźnym i świeżym zapachu i
smaku owocowym. Przy dobrze utrafionej proporcji między
miodem a sokiem owocowym, np. wiśniowym, otrzymuje się po
pewnym okresie leżakowania wyborny miód owocowy. Sposób
ten można stosować przez cały rok dodając do młodego miodu
pitnego albo soku owocowego nie słodzonego (a więc np. pasteryzowanego),
jeżeli chodzi o uzyskanie miodu pitnego owocowego wytrawnego
względnie mało słodkiego, albo dodając soku owocowego słodzonego,
jeżeli chce się uzyskać miód owocowy słodki lub deserowy.
Wreszcie trzeci sposób pozwala na wyrób
napojów mniej lub bardziej zbliżonych do win miodowych,
w zależności od ilości wina dodanego do miodu. Dodając do
miodu pitnego 20-30% wina owocowego otrzymuje się miody
owocowe. Odwrotnie zaś, dodając do wina owocowego 20-30%
miodu pitnego otrzymuje się tzw. wina miodowe. Sposób ten
można stosować w ciągu całego roku otrzymując miody zbliżone
smakowo do ciężkich win południowych.
ZASADY POSTĘPOWANIA PRZY WYROBIE
MIODÓW OWOCOWYCH
1. Moszcz owocowy dodawany do brzeczki miodowej
powinien być świeżo wytłoczony i natychmiast wlany do brzeczki.
Moszcz przetrzymywany przez jakiś czas może zacząć fermentować
na dzikich drożdżach i później utrudnić właściwą fermentację
brzeczki lub też może się.zepsuć (np. zaoctować). Dlatego
też należy zawsze najpierw przygotować brzeczkę miodową,
a dopiero potem moszcz owocowy. Moszcz ten można dodać do
brzeczki albo natychmiast po jej uwarzeniu, albo później,
gdy brzeczka już fermentuje.
2. Miody owocowe wytrawne sporządza się
z brzeczki czwórniaka; w tym przypadku ponieważ brzeczka
zawiera tylko tyle cukru, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej
mocy miodu pitnego, należy oprócz moszczu owocowego dodać
również cukru i to tyle, ile wymaga tego dodany moszcz owocowy.
Miody owocowe półsłodkie lub słodkie sporządza się najlepiej
z brzeczki trójniaka (ewentualnie dwójniaka), przy czym
dodając niewielką ilość moszczu owocowego można ograniczyć
się tylko do dodania moszczu bez cukru; przy dodaniu większej
ilości moszczu należy jednak brzeczkę trójniaka nieco dosłodzić.
Można też postępować inaczej, a mianowicie jeżeli brzeczki
nie chce się dosładzać, wówczas należy zmniejszyć ilość
pobieranej do brzeczki wody o tyle litrów, ile litrów moszczu
ma być dodane. A więc na 10 l brzeczki trójniaka należy
wziąć, np. zamiast 6,7 l wody tylko 4,7 l i dodać 2 l moszczu
owocowego. W tym przypadku dodatek cukru do brzeczki jest
oczywiście zbyteczny, gdyż procentowa zawartość miodu (a
więc i cukru) w brzeczce nie uległa zmianie.
3. Miody owocowe sporządza się dodając do
brzeczki rozmaite moszcze owocowe, przy czym najlepsze i
najpospolitsze są miody z dodatkiem moszczu z następujących
owoców: wiśni (miód wiśniak), malin (miód maliniak), agrestu
(miód agrestniak), dereniu (miód dereniak); rzadziej wyrabiane
są jabłczak (z dodatkiem moszczu jabłkowego), porzeczniak
(z dodatkiem moszczu z porzeczek białych i czarnych) i inne.
4. Ilość moszczu owocowego dodawana do brzeczki
wynosi przeciętnie 15 do 25% ogólnej ilości sporządzanej
brzeczki, tj. 1,5 do 2,5 l, jeżeli wynosi ona łącznie 10
l, lub 2 do 3 l, jeżeli inos.zcz dodaje się do 10 l sporządzonej
brzeczki miodowej; w tym przypadku łączna objętość brzeczki
miodowo-owocowej wynosi 12 do 13 1. ,
Przy dodawaniu do brzeczki moszczu z kwaśnych
owoców, jak z porzeczek lub agrestu, nie należy dodawać
kwasu cytrynowego, gdyż brzeczka taka zawiera już dostateczną
ilość kwasu pochodzącego z dodanego do brzeczki moszczu
owocowego.
Poniżej podane jest przykładowo kilka przepisów
na miody owocowe sporządzone sposobem pierwszym; przy sposobie
drugim i trzecim dodatek soku owocowego względnie wina owocowego
reguluje się według własnego smaku, przy czym najpierw należy
sporządzić małą próbkę kupażowanego napoju, a po wypróbowaniu
jego smaku dopiero ustalić właściwą proporcję miodu i soku
lub wina.
Miód owocowy wytrawny, tzw. Agrestniak
Przygotowuje się go z brzeczki czwórniaka,
jako miód wytrawny, dodając do brzeczki 15-20% moszczu agrestowego.
Skład brzeczki miodowo-agrestowej na 10 l miodu owocowego
1. Miód pszczeli (patoka) 2,5
l
2. Woda 6,0
3. Moszcz agrestowy 1,5
4. Kwas cytrynowy 5-10 g
5. Pożywka dla drożdży - 4 g fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
Miód owocowy półsłodki, tzw. Maliniak
Przygotowuje się go z brzeczki trójniaka,
jako miód półsłodki, dodając do brzeczki 15-20% moszczu
malinowego.Skład brzeczki miodowo-malinowej na 10 l miodu
owocowego
1. Miód pszczeli (patoka) 3,3
l
2. Woda 4,7 l
3. Moszcz malinowy 2,0 l
4. Kwas cytrynowy 15-20 g
5. Pożywka dla drożdży - 3,5 g
fosforanu amonowego
Razem 10,0 l
Miód owocowy słodki, tzw. Wiśniak
Skład brzeczki miodowo-wiśniowej na 10 l
miodu wiśniowego
1. Miód pszczeli (patoka) 3,3
l
2. Woda 4,2
3. Moszcz wiśniowy 2,5
4. Kwas cytrynowy 15 - 20 g
5. Pożywka dla drożdży - 3,5 g
fosforanu amonowego
Razem 10,0 l
Otrzymany młody miód wiśniowy będzie mało
słodki, należy więc do niego dodać syropu cukrowego z 1l-1
1/2 kg cukru w zależności od tego, jak słodki miód pitny
chce się otrzymać. Jeżeli dosłodzony miód ma być przechowywany
przez czas dłuższy, należy również zwiększyć jego moc dodając
do niego l/4 litra spirytusu.
Miód owocowy - Wiśniak półsłodki
Chcąc otrzymać miód owocowy tańszym kosztem
można cześć miodu zastąpi cukrem.
Skład brzeczki miodowo-wiśniowej na 10 l
miodu wiśniowego
1. Miód pszczeli (patoka) 2,0
l
2. Syrop cukrowy z 1,3 kg 1,3
l
3. Woda 4,7 l
4. Moszcz wiśniowy 2,0 l
5. Kwas cytrynowy 20-25 g
6. Pożywka dla drożdży 4 g fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
|