Charakterystyka miodu wielokwiatowego.
W
zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy
może mieć różnąbarwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po
skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare
lub jasnobrązowe. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj
silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo
zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak
jest łagodny, słodki. Niekiedy dominuje smak określonego
nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji. Miód z wiosennych
roślin w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny
zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący
z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz
odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem.
Miód
wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje
duża różnorodność. Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący
z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach
miodu, podstawą jego właściwości odżywczych i leczniczych
są cukry proste, glukoza i fruktoza. Szczególnie dużą zawartością
cukrów prostych odznacza się miód wielokwiatowy z kwiatów
wiosennych. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i jesienne
są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu
przeciwdrobnoustrojowym. Według Curyło badane próbki miodu
wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu
(prowitaminy A). Poza tym okazało się, że omawiany produkt
odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego
do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także
do odnowy skóry, włosów i kości.
W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska
stwierdziła w 1000 g miodu wielokwiatowego średnio ponad
30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego częstą domieszkę
miodów wielokwiatowych stanowi spadź z drzew iglastych,
nadając im specyficzny smak i aromat. Miód ten zawiera ponadto
niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego.
Aktywność antybiotyczna miodu wielokwiatowego
jest dość niska, świadczą o tym wartości inhibinowe
uzyskane w badaniach różnych próbek tego miodu. Według danych
Rychlik i Doleżalowej przebadane próbki miodu wielokwiatowego
odznaczały się słabym działaniem wobec gronkowców Staphylococcus
aureus (średnia wartość inhibinowa 2,1), jak i wobec pałeczek
Escherichia coli (średnia wartość inhibinowa 1,2). Badania
przeprowadzone w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach oraz
własne badania także wskazują na niską aktywność inhibinowa
próbek miodu wiosennego i średnią aktywność dla próbek pochodzących
z miesięcy letnich (wartości inhibinowe kształtowały się
w granicach 0-3).
Przechowywanie próbek miodu wielokwiatowego
(Oddział Pszczelnictwa w Puławach) przez 4 miesiące w temperaturze
około 4°C bez dostępu światła, jak również ogrzewanie ich
przez 15 minut w temperaturze 65°C, powodowało nieznaczny
spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek
w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawiało miód całkowicie
jego właściwości antybiotycznych.
Zastosowanie miodu wielokwiatowego
w profilaktyce i lecznictwie
Na pierwszym miejscu wymienić należy zastosowanie
miodu wielokwiatowego w chorobach alergicznych dróg oddechowych,
jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny,
zwany inaczej pyłkowica lub alergicznym nieżytem nosa. Zdaniem
autorów amerykańskich (Jarvis, Peterson) skuteczność miodu
wielokwiatowego w łagodzeniu objawów alergii wyjaśnić
można obecnością ziaren pyłku kwiatowego, jak również cząsteczek
kurzu, pochodzących z terenów pozyskiwania miodu. Stanowią
one swoiste antygeny, wytwarzające u pacjenta leczonego
miodem przeciwciała. Dlatego przed przystąpieniem do terapii
bardzo istotne jest dokładne określenie dawkowania tego
produktu. Najkorzystniejsze działanie wykazuje miód niepoddany
zabiegom wirowania i filtrowania, pochodzący z rejonu zamieszkania
chorego, z odległości nieprzekraczającej 10 km. Kurację
leczniczą rozpoczyna się od jednej łyżeczki od herbaty miodu
rano (około 7,5 g) i zwiększa codziennie do dawki maksymalnej,
wynoszącej 15 łyżek stołowych dziennie (około 300 g). Następnie
stopniowo zmniejsza się ilość przyjmowanego miodu, aż do
dawki początkowej. W ten sposób uzyskuje się znaczne złagodzenie,
a niekiedy całkowite ustąpienie objawów chorobowych. Autorzy
wykorzystujący w praktyce ten sposób leczenia u chorych
na katar sienny, uzyskali w 90% przypadków poprawę
lub wyleczenie z tego schorzenia.
Kurację miodową można stosować również zapobiegawczo,
przyjmując mniej więcej na miesiąc przed terminem pylenia
roślin po 2 łyżeczki miodu, 2-3 razy w tygodniu. Dobre efekty
daje także żucie przez około 15 min. kęsów miodu plastrowego,
kilka razy dziennie w ciągu dwóch tygodni.
Miód wielokwiatowy, zwłaszcza pozyskiwany
z pożytków wiosennych, z uwagi na wysoką zawartość cukrów
prostych (glukozy i fruktozy), wykorzystywany jest szeroko
jako środek zarówno leczniczy jak i zapobiegawczy. Składniki
te, dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią
cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach
serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę w jej funkcji
detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka
żółciowego i innych.
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy
polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący
z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości
inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w
zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia,
jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Należy dodać, że miód wielokwiatowy, niezależnie
od terminu zbioru, jest najczęściej spożywaną odmianą. Ze
względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się go
do codziennego spożywania, zarówno przez dzieci,
jak i dorosłych. Stanowi on także cenny produkt odżywczy
i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego
organizmu.
Pszczelarstwo, wrzesien 2001
powrót
|