Charakterystyka miodu gryczanego.
Gryka zwyczajna (Fagopyrum
sagittatum Gilib.) znana jest od dawna jako dobry pożytek
miododajny. Pszczoły pozyskują nektar z drobnych, białych
lub różowych kwiatów gryki, kwitnących w lipcu i sierpniu.
Jest to typowy ciemny miód letni, chociaż patoka ma barwę
jasnobrunatną z lekko czerwonawym odcieniem. Przy dostępie
światła w trakcie przechowywania miód staje się ciemnobrunatny,
prawie czarny i dlatego uważany jest za najciemniejszy ze
wszystkich miodów. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując
postać gruboziarnistą, niejednolitą. Norma Polska dopuszcza
na jego powierzchni warstwę płynną. Po skrystalizowaniu
miód staje się nieco jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i
przyjemny zapach kwiatów gryki, smak charakterystyczny:
ostry, słodki i lekko piekący. Pod względem smaku i aromatu
jest tak specyficzny, że wyczuwany jest w miodach nawet
z niewielką domieszką nektaru gryki.
W
składzie chemicznym miodu gryczanego, podobnie jak w
miodzie akacjowym, stwierdza się dużą ilość fruktozy. Według
Makowiczowej świeży miód gryczany zawiera 51,6% fruktozy,
46,59% glukozy i 0,27% sacharozy. Występują w nim ponadto
związki typowe dla kwiatów gryki, zwłaszcza znaczne ilości
magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, jak: fosfor, miedź,
cynk, bór, jod, nikiel, kobalt, co jest charakterystyczne
dla ciemnych miodów. W próbkach polskiego miodu gryczanego
stwierdza się także dużą ilość witaminy C (2,9-11,9 mg%)
oraz witamin Bi, 62 i PP. Natomiast, mimo znacznej zawartości
rutyny w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie praktycznie
nie stwierdza się jej. W procesie dojrzewania miodu związek
ten, będący glikozydem, ulega rozkładowi do aglikonu kwercetyny
o wyraźnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W ciągu około
6 tygodni aglikon zostaje rozłożony do związków nieaktywnych
mikrobiologicznie.
Miód gryczany odznacza się znaczną
kwasowością. Według danych Oddziału Pszczelnictwa w Puławach
zawartość wolnych kwasów wynosi średnio 40,6 mval/kg miodu.
Według Szemietkowa w produkcie tym stwierdza się wyjątkowo
dużą ilość białka (do 0,3%). Poza tym zawiera on pewną ilość
związków koloidowych (około 0,8%). Jako miód letni bogaty
jest w liczne enzymy, między innymi ceamylazę, inwertazę
i fosfatazę. Pod względem zawartości enzymów uznawany jest
za najbogatszy z polskich miodów. Badania przeprowadzone
w Instytucie Pszczelnictwa w Puławach wskazują, że nawet
po roku przechowywania tego produktu w temperaturze pokojowej,
aktywność cc-amylazy (diastazy) kształtuje się znacznie
powyżej normy. Warte podkreślenia jest również to, że miód
gryczany zachowuje w tych samych warunkach przechowywania
wysoką jakość.
Miód gryczany odznacza się poza tym wysoką
aktywnością antybiotyczną. Dla przebadanych w ramach
badań własnych próbek miodu uzyskano wartości inhibinowe
4 i 5. Aktywność antybakteryjna krajowego miodu gryczanego
oznaczona w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach także była
wysoka. Zarówno świeży miód gryczany, jak i po 6 miesiącach
przechowywania w różnych warunkach nie stracił swej aktywności
wobec gronkowców złocistych Staphylococcus aureus (średnica
stref zahamowania wzrostu 30-40 mm) oraz pałeczek Escherichia
coli (15-20 mm). W innym badaniu nie stwierdzono istotnego
wpływu podwyższonej temperatury na jego aktywność antybakteryjna
wobec testowego szczepu laseczek Bacillus subtilis. Aktywność
ta w skali 0-5 wynosiła 4, co oznacza, że zahamowanie wzrostu
tego szczepu obserwowano już w stężeniu 5-10% miodu gryczanego.
Zastosowanie miodu gryczanego w
profilaktyce i lecznictwie
Szczególnie cenione jest korzystne oddziaływanie
miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca
i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym.
Podstawowym elementem warunkującym ten wpływ są cukry proste,
łatwo wchłaniane do krwiobiegu i w krótkim czasie odżywiające
mięsień sercowy. Mają one tę przewagę nad sacharozą, że
wchłaniane są bezpośrednio do krwi z pominięciem wątroby,
podczas gdy sacharoza musi najpierw w organizmie ulec rozkładowi
enzymatycznemu do glukozy i fruktozy. Przypuszcza się, że
związki flawonoidowe obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne
rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy. Między
innymi regulują przepuszczalność ścian naczyń włosowatych
oraz polepszają ich elastyczność i wytrzymałość. W wyniku
tego zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych. Zabezpieczają
naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn i
wylewów. Warto wspomnieć, że m.in. kwercetyna spełnia ważną
rolę wychwytywania wolnych rodników tlenowych niepożądanych
dla organizmu, odpowiedzialnych także za rozwój procesu
miażdżycowego. Poza tym pochodne rutyny, m.in. rutozyd,
zapobiegają rozkładowi witaminy C na drodze utleniania oraz
polepszają jej przyswajalność przez organizm. Należy dodać,
że miód gryczany także jest bogatym źródłem witaminy
C. Nie bez znaczenia w chorobach serca jest również
duża zawartość magnezu w tym produkcie w postaci
łatwo przyswajalnej przez organizm. Odgrywa on podstawową
rolę jako antagonista jonów wapnia, regulujący pobudliwość
i napięcie nerwowo-mięśniowe oraz rytm pracy serca. Ponadto
jest on niezbędny do prawidłowego przebiegu podstawowych
procesów życiowych, zwłaszcza procesów metabolicznych dostarczających
energię. Zdaniem lekarzy klinicystów dodatkowe stosowanie
miodu gryczanego u chorych z dusznicą bolesną powoduje wyraźną
poprawę stanu ich zdrowia. Odnotowuje się także korzystne
oddziaływanie tego produktu w nerwicy wegetatywnej, m.in.
w nerwicy serca i żołądka.
Niemałą rolę odgrywa miód gryczany, podobnie
jak inne miody, jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę.
Za działanie to odpowiedzialne są cukry proste łatwo przyswajalne
przez komórki wątroby. Szczególnie cenne właściwości wykazuje
miód świeżo wybrany z ula, który -jak to już wspomniano
- zawiera dużą ilość fruktozy (51,6%) i glukozy. Z uwagi
na wyższą niż w innych miodach zawartość choliny zabezpiecza
organizm przed jej niedoborem, powodującym uszkodzenie wątroby
lub nerek. Miód gryczany, ze względu na znaczną ilość fruktozy,
poleca się - podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na
cukrzycę insulinoniezależną. Według niektórych autorów podawanie
miodu gryczanego jest także uzasadnione w chorobach układu
oddechowego, szczególnie w chorobach płuc oraz schorzeniach
zakaźnych z towarzyszącą im podwyższoną temperaturą.
Wyjątkowo duża zawartość łatwo przyswajalnego
żelaza, witaminy C i białka, w porównaniu z miodami jasnymi,
czyni miód gryczany wyjątkowo cennym w leczeniu niedokrwistości
z niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Dodatkowo obecność w tym produkcie zestawu innych biopierwiastków
oraz enzymów warunkuje jego wykorzystanie u chorych w okresie
rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi,
w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego.
Badania słoweńskie wskazują, że systematyczne przyjmowanie
tego produktu przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny
we krwi, a także pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm
po długich i wyczerpujących chorobach.
Niektórzy z autorów wskazują także na korzystny
wpływ miodu gryczanego przy osłabieniu wzroku, słuchu,
a także przy kłopotach z pamięcią. Poza tym niektóre
dane piśmiennictwa wskazują na przydatność miodu gryczanego
w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako
środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej.
Pszczelarstwo, lipiec 2001
powrót
|