Charakterystyka miodu akacjowego.
Miód akacjowy pozyskiwany
jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia
L), zwanej też robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem.
Roślina ta, nazywana też przez pszczelarzy białą akacją
lub białą lipą, stanowi doskonały pożytek miódodajny dla
pszczół.
W stanie płynnym miód akacjowy
ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być
nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy
ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie
od białego do kremowożółtawego. Pod względem konsystencji
i barwy przypomina syrop z cukru buraczanego. Z uwagi na
wysoką zawartość cukru owocowego fruktozy pozostaje w stanie
płynnym przez długi okres i bardzo wolno krystalizuje. Odznacza
się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym
z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko
kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.
Spośród cukrów zawiera najwięcej
fruktozy. Według jednego z autorów stosunek fruktozy do
glukozy może wynosić od 104,5:100 do 131,7:100. Dojrzały
miód akacjowy charakteryzuje się wyższą zawartością sacharozy
niż inne miody nektarowe (7-10%). Z tego względu Polska
Norma ogranicza jej zawartość, łącznie z dwucukrem melecytozą,
do 11%. Należy dodać, że stężenie sacharozy obniża się powoli
w trakcie przechowywania. Miód akacjowy, podobnie jak kwiaty
akacji, zawiera flawonoidy (robininę i akacetynę), olejek
eteryczny, w skład którego wchodzą m.in. linalol, far-nezol,
piperonal (zwany też heliotropiną), kwas syryngowy i śluzy.
Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość
związków mineralnych.
Miód akacjowy odznacza się niską
aktywnością antybiotyczną. Z badań Rychlik i Doleżalowej
oraz badań przeprowadzonych w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach
wynika, że wartości inhibinowe dla próbek miodu akacjowego
mieszczą się w granicach 0-3. Badania własne potwierdzają
niską aktywność przeciwbakteryjną krajowego miodu akacjowego
wobec testowych szczepów drobnoustrojów.
Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla miodów jasnych
wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste,
łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede
wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia
fizycznego i umysłowego. Ze względu na delikatny smak i
aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem
słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów.
Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się
go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych
zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt.
Miód
akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, zwaną cukrem
owocowym, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi (nie
insulinowymi) postaciami cukrzycy. Osobom tym poleca się
eliminowanie z diety cukru buraczanego, czyli sacharozy,
i zastępowanie go miodem. W schorzeniach przewodu pokarmowego
takich, jak: zaburzenia trawienne, stany skurczowe i zapalne
żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego
itp., wskazane jest stosowanie miodu akacjowego. Ponadto
ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej
żołądka i dwunastnicy, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej,
zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie,
a także poprawiając motorykę tych narządów.
Miód akacjowy jest ceniony również
jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu
moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków
i aminokwasów. Zalecany jest także w chorobach z przeziębienia,
a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych
dróg oddechowych. Według niektórych autorów miód akacjowy
wykazuje szczególną aktywność antybiotyczną wobec bakterii
Gram-dodatnich, między innymi gronkowców, paciorkowców,
a więc działa niszcząco na drobnoustroje wywołujące te schorzenia.
Również przy kaszlu zaleca się przyjmowanie dużych ilości
miodu akacjowego. Jeden z autorów poleca do tego celu miód
rozpuszczony w naparze z kwiatu malwy w proporcji 50 g miodu
na 250 ml naparu.
Liczne doniesienia wskazują
na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu
akacjowego. Stąd poleca się go przy bezsenności, a także
w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania
organizmu.
Podobnie, jak inne odmiany miodu,
można go stosować w chorobach skóry. Przykładanie miodu
akacjowego na rany powoduje ustępowanie zakażenia wywołanego
przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce, paciorkowce)
i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej).
Pszczelarstwo, maj 2001
powrót
|