Kurczak
pieczony z miodem
SKŁADNIKI:
1 kurczak. 1 łyżka oleju, sól. 1/2 łyżeczki papryki w proszku.
1 ząbek czosnku, szczypta bazylii. 1 łyżka mąki. 3 łyżki
miodu. 1/2 szklanki mleka, kilka pieczarek.
WYKONANIE:
Kurczaka podzielić na części, osuszyć, natrzeć solą, olejem
i czosnkiem, oprószyć papryką, odstawić w chłodne miejsce.
Po upływie 2 godzin nagrzać piekarnik, kurczaka polać stopionym
masłem, oprószyć mąką i wstawić do pieczenia przy silnym
ogniu. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszyć płomień, polać
kurczaka miodem wymieszanym z mlekiem. Piec w dalszym ciągu,
podlewając wytworzonym sosem. W międzyczasie dodać pieczarki,
dopiec, sprawdzić przez nakłucie udka. Pojawiająca się biała
kropla soku świadczy, że kurczak jest gotowy.
|