Czernina
Składniki:
Podróbki z kaczki lub gęsi, 25 dag włoszczyzny,10-15 dag
suszonych owoców
(śliwki, jabłka, gruszki). 1 l wody,2 grzybki suszone, pieprz,
cytryna lub ocet, cukier, kawałek miodownika.
Wykonanie: Przygotować ocet - 1-2 łyżki i w ten ocet spuścić
krew z zabijanej kaczki. Z podróbek, przypraw i włoszczyzny
ugotować wywar, dodając do niego susz owocowy i grzybki.
Wywar po ugotowaniu przecedzić, dodać przygotowaną krew
z rozmoczonym w niej miodownikiem (tak radzi p. Lucyna Ćwierciakiewiczowa)
lub z mąką, zagotować, pilnując, żeby się nie zwarzył, nie
można dopuścić do mocnego wrzenia.
Zupę trzeba cały czas mieszać. Odstawić z ognia, dodać pokrojone
w paski warzywa i owoce, doprawić cukrem, sokiem z cytryny
lub octem. Podawać z łazankami lub osobno ugotowanymi ziemniakami.
Krew z jednej kaczki wystarcza zwykle na cztery talerze
zupy. Podroby oczywiście podaje się razem z zupą. Jeśli
gotujemy czerninę na podróbkach z gęsi, możemy dodać do
wywaru kawałek wołowiny, jest wtedy smaczniejsza.
|