|
Bo z pracy rąk swoich będziesz
pożywał,
będziesz szczęśliwy i dobrze ci będzie.
Ps. 128,2
|
Maciej
Winiarski
Konsumenci na rynku miodu (4/4)
Z różnic wykazanych w badaniach Pidka, Marzec
i Autora pracy dotyczących preferencji zakupowych miodu
przez konsumentów bezpośrednio u pszczelarzy, wynika pilna
potrzeba prowadzenia dalszych badań w tym zakresie celem
uściślenia wiedzy marketingowej o nabywców miodu.
Znacząca szansą na uwiarygodnienie w oczach
konsumentów jest ustanowienie przez Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi znaku "Polska Dobra Żywność",
po którego uzyskaniu można wszystkie produkty spożywcze,
np. jakiegoś gatunku miodu, oznakować tym znakiem. Znak
"Polska Dobra Żywność" jest przyznawany tylko
wyrobom wyprodukowanym na terenie Polski, z surowców pochodzenia
krajowego. Produkty zgłaszane do Programu muszą być wytwarzane
w warunkach zgodnych z wymaganiami prawa unijnego. Kryteria
zdrowotne i jakościowe produktów są określane przez unijne
normy, a tam gdzie polskie normy stawiają wyższe wymagania
od unijnych, stosowane są polskie. Istota programu "Polska
Zdrowa Żywność" jest stosowanie zasady dobrowolności
(podmiot gospodarczy lub osoba fizyczna ubiegająca się o
znak robi to tylko z własnej nieprzymuszonej woli), znak
jest przyznawany bezpłatnie, można się ubiegać o ten znak
w każdym czasie i nie ma znaczenia liczba produktów w firmie,
które dotychczas otrzymały ten znak i przyznawanie znaku
jest obiektywne, bowiem czuwa nad tym Rada Naukowa Programu.
Znak "Polska Dobra Żywność" przyznawany
jest na okres trzyletni, jeżeli produkt jest po raz pierwszy
oznaczony tym znakiem i na pięć lat, gdy po raz kolejny.
Promocji oznaczonych produktów służy Centralny Rejestr Produktów,
opatrzonych znakiem "Polska Dobra Żywność" oraz
aktualizowana corocznie Księga Polskiej Dobrej Żywności,
w której zawarty jest wykaz produktów ze znakiem "Polska
Dobra Żywność", ich charakterystyka, barwne zdjęcia,
nazwa producenta z podstawowymi informacjami o nim i systemie
sprzedaży wraz z adresami zakładu produkcyjnego i biura
handlowego. Księga jest redagowana w kilku językach obcych
trafia do Biur Radców Handlowych w krajach UE oraz organizatorów
dużych imprez targowych oraz liczących się firm handlowych
na świecie. Znakiem "Polska Dobra Żywność objęty jest
miód pszczeli.
Wszystkie produkty, które uzyskały znak "Polska
Dobra Żywność" są objęte systemem kontroli sprawdzającej,
czy producent nie odstąpił od deklarowanych we wniosku jakości,
receptury i pochodzenia produktu.
Z kolei Zarząd PZP w 2000 roku wyszedł z
inicjatywą banderolowania opakowań miodu. Jednak banderole
te z napisem "Polski Miód" ze znakiem PZP
są po prostu sprzedawane w dowolnej ilości i każdemu pszczelarzowi.1
Polski Związek Pszczelarski nie stworzył żadnego systemu
monitoringu jakości banderelowanych miodów. Wprawdzie Zarząd
Polskiego Związku Pszczelarskiego stworzył dokument o nazwie:
"Warunki ubiegania się o certyfikat umożliwiający zakup
i korzystanie z banderol zaopatrzonych w znak firmowy /logo?
Polskiego Związku Pszczelarskiego zastrzeżony w Urzędzie
Patentowym", w którym określone są ściśle warunki ubiegania
się o te banderole, lecz słabość tego programu polega głównie
na tym, iż PZP nie stworzył absolutnie żadnego systemu kontroli
jakości banderelowanych miodów. Zatem wg opinii Autora pracy
- oznacza to, że poza niebagatelnym znaczeniem promocyjnym
(korzystnym dla pszczelarzy), konsumenci nie mają żadnej
gwarancji wysokiej jakości nabytego miodu, opatrzonego na
opakowaniu banderolą.
Innym sposobem uatrakcyjnienia oferty pszczelarzy
jest kremowanie miodu. Chodzi o to, że większość
konsumentów pragnie zakupić miód tzw. "lejący się",
tak, aby łatwo rozsmarowywał się. Pośrednim rozwiązaniem
jest produkcja miodu kremowanego, czyli takiego, który na
wskutek kilkukrotnego mechanicznego mieszania na początku
procesu krystalizacji, następuje zakłócenie przebiegu tego
procesu, a w konsekwencji dochodzi tylko do częściowego
zagęszczenia patoki i taki miód dojrzewając w magazynie,
wprawdzie zmienia barwę, ale daje się bez trudu smarować.
W Polsce niewielu jest pszczelarzy oferujących
miody kremowane swoim nabywcom. Najprawdopodobniej w niedalekiej
przyszłości będzie to rynek wschodzący. Żałować należy,
że w literaturze przedmiotu nie ma absolutnie żadnych doniesień
jak konsumenci akceptują nową ofertę związaną z miodami
kremowanymi. Z punktu widzenia konsumenta istotną właściwością
produktu (mającą wpływ na decyzje zakupowe) jest jego cena.
Ceny miodu w Polsce są w ostatnich latach wysokie w porównaniu
do cen światowych, a ponadto występuje duże zróżnicowanie
w zależności od województwa czy regionu kraju. Największy
wpływ na cenę detaliczną posiada cena hurtowa i poziom marż.
Cena miodu w Polsce jest jednym z
najbardziej elastycznych elementów marketingu. To głównie
od jej poziomu zależy ilość sprzedanego miodu. Na przykład
około 40 % badanych konsumentów w woj. krakowskim w latach
1994 - 95 wskazywała na cenę miodu jako istotny czynnik
wpływającą na decyzję zakupu tego produktu. Cena miodu jest
także podstawowym czynnikiem wyboru miejsca zaopatrzenia
się w ten artykuł.
Wyniki badań Marzec, zostały w całej pełni
potwierdzone badaniami Autora pracy.
Tabela nr 7
Ocena wpływu ceny miodu na decyzje zakupowe respondentów
Płeć
respondentów |
Bardzo
duży |
Duży |
Ma
znaczenie, ale właściwości miodu są ważniejsze |
Nie
ma żadnego znaczenia |
Kobiety
w % |
26 |
59 |
8 |
7 |
Mężczyźni
w % |
16 |
52 |
10 |
20 |
Ogółem
średnio w % |
21 |
54 |
11 |
14 |
|
Źródło: Badania własne Autora pracy w Opolu 1999 - 2000.
Okazało się, że w Opolu kwestia ceny miodu posiada znaczące
znaczenie na podejmowane decyzje zakupowe, bowiem aż 75
% badanych podkreśliło wagę wysokości ceny. Oznacza to,
dużą wrażliwość konsumentów na jej wysokość. Warte podkreślenia
jest spostrzeżenie, że w zasadzie płeć respondentów nie
miała wpływu na odpowiedzi w tej kwestii. Chociaż, zdecydowanie
więcej mężczyzn (20%) niż kobiet (7%) zadeklarowało, iż
cena miodu nie ma żadnego wpływu na ich decyzje zakupowe
tego produktu. Badania Marzec i Autora pracy wskazują, że
na rynku miodu są ograniczone możliwości oddziaływania na
klientelę instrumentami marketingowymi poza cenowymi. Próbując
odpowiedzieć na pytania postawione na wstępie poruszonej
problematyki, można ostrożnie stwierdzić, iż konsumenci
na rynku miodu charakteryzują się:
- Niezmiennym, tradycyjnym sposobem traktowania miodu.
- Właściwie u nas miód jest wciąż traktowany jako lek,
a nie jako produkt spożywczy - mówi prof. hab. Jerzy Woyke.
- Na taki stan rzeczy ma wpływ tradycja i świadomość konsumentów.
- Niewielka zasobność polskiego społeczeństwa. - W Polsce
za średnią pensję miesięczną można kupić 200 kg miodu,
to u naszych zachodnich sąsiadów 10 razy więcej. W tej
sytuacji podwyższanie cen miodu to broń obusieczna.
- W świetle badań Autora pracy, wiedza nabywców miodu
nt. roli i znaczenia pszczół w naturalnym środowiska jest
duża (tab. nr 2).
Wiedza ta, najprawdopodobniej nie przekłada się na decyzje
zakupowe nabywców miodu. Jednak w tym zakresie należy prowadzić
dalsze badania w różnych regionach Polski.
Syntetycznie można stwierdzić, że oddziaływanie na konsumenta,
na kształtowanie jego potrzeb oraz popytu jest najczęściej
realizowane łącznie przez produkt, promocję, dystrybucję
i cenę. Cena i polityka jej ustalania jest czynnikiem weryfikującym
wielkość i strukturę potrzeb. W związku z tym, że potrzeby
konsumpcyjne ludności można w znacznym stopniu kształtować,
wykorzystując do tego celu m. in. marketingowy system działań,
pojawia się pytanie, w jakim kierunku jest prowadzone oddziaływanie,
czy kierunek ten jest właściwy oraz czy - z punktu widzenia
rozwoju rynku miodu - nie należałoby go zmienić.
Maciej Winiarski
|