Torty na przyjęcia dla dzieci
Składniki na ciasto:
40 dag pszennej mąki. 1/5 kostki masła. 15 dag cukru pudru.
2 całe jajka, pełna duża łyżka prawdziwego miodu, łyżeczka
proszku do pieczenia i ewentualnie łyżka śmietany.
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy i zagnieść
ciasto. Wyrobić krótko i uformować wałek, podzielić go na
3 równe części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek
wielkości dna dużej tortownicy. W nagrzanym piekarniku piec
placki po kolei przez 5-7 min na jasnozłoty kolor. Za każdym
razem trzeba tortownicę umyć, wysmarować dno i boki (do
1,5 cm wysokości) masłem, bo inaczej placki po upieczeniu
nie dadzą się wyjąć w całości.
Składniki na masę:
0,5 1 mleka. 4-5 łyżek kaszki manny. cukier waniliowy. 2
żółtka, 15 dag cukru pudru i pozostałe 4/5 kostki masła.
Wykonanie: Ugotować na mleku gęstą kaszkę mannę, dodać cukier
waniliowy i odstawić. Masło roztopić, dodać cukier puder
i gdy masa przestygnie, wbić żółtka i wszystko zmiksować.
Teraz wlać kaszkę mannę i znów miksować aż masa będzie puszysta.
Na płaskiej paterze ułożyć krążek ciasta i od razu posmarować
go połową masy. Przykryć drugim krążkiem, posmarować resztą
masy i położyć na wierzch trzeci krążek. Cały tort oblać
czekoladową polewą zrobioną z 3 łyżek kakao, 1 0 dag masła,
1 szklanki cukru pudru, około 6 łyżek mleka lub śmietany
i ewentualnie płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki
wymieszać, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i dalej mieszać aż ostygnie. Smarując tort,
maczać nóż w gorącej wodzie, wówczas polewa rozprowadzi
się gładko. Ubrać wierzch tortu połówkami orzechów, a jeszcze
lepiej garść wyłuskanych orzechów posiekać i dodać do polewy.
Tort
orzechowy
Składniki:
1/2 kg orzechów. 10 białek. 40 dag cukru. 2 łyżki miodu
naturalnego. 2 łyżki maki pszennej. 2 łyżki maki ziemniaczanej.
2 łyżki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo cukier.
Do ubitej piany dodawać pozostałe składniki: orzechy grubo
pokrojone, miód, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do
pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Z gotowej masy upiec
dwa krążki tortowe.
Masa:
1/2 szklanki mleka. 8 żółtek. 20 dag cukru pudru, 2 kostki
masła, wanilia. 2 łyżki kakao, spirytus do smaku.
Wykonanie: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić na pianę
z dodatkiem cukru, następnie dodawać powoli gorące mleko
ciągle ucierając. Masło utrzeć na oddzielnej misce, do utartego
masła dodawać stopniowo masę jajeczną, ciągle ucierając.
Gotową masę doprawić do smaku spirytusem, dodać kakao. Masą
przekładać upieczone krążki orzechowe.
|