Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Kuchnia miodowa

Torty na przyjęcia dla dzieci

Składniki na ciasto:
40 dag pszennej mąki. 1/5 kostki masła. 15 dag cukru pudru. 2 całe jajka, pełna duża łyżka prawdziwego miodu, łyżeczka proszku do pieczenia i ewentualnie łyżka śmietany.
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy i zagnieść ciasto. Wyrobić krótko i uformować wałek, podzielić go na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek wielkości dna dużej tortownicy. W nagrzanym piekarniku piec placki po kolei przez 5-7 min na jasnozłoty kolor. Za każdym razem trzeba tortownicę umyć, wysmarować dno i boki (do 1,5 cm wysokości) masłem, bo inaczej placki po upieczeniu nie dadzą się wyjąć w całości.
Składniki na masę:
0,5 1 mleka. 4-5 łyżek kaszki manny. cukier waniliowy. 2 żółtka, 15 dag cukru pudru i pozostałe 4/5 kostki masła.
Wykonanie: Ugotować na mleku gęstą kaszkę mannę, dodać cukier waniliowy i odstawić. Masło roztopić, dodać cukier puder i gdy masa przestygnie, wbić żółtka i wszystko zmiksować. Teraz wlać kaszkę mannę i znów miksować aż masa będzie puszysta. Na płaskiej paterze ułożyć krążek ciasta i od razu posmarować go połową masy. Przykryć drugim krążkiem, posmarować resztą masy i położyć na wierzch trzeci krążek. Cały tort oblać czekoladową polewą zrobioną z 3 łyżek kakao, 1 0 dag masła, 1 szklanki cukru pudru, około 6 łyżek mleka lub śmietany i ewentualnie płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki wymieszać, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać aż ostygnie. Smarując tort, maczać nóż w gorącej wodzie, wówczas polewa rozprowadzi się gładko. Ubrać wierzch tortu połówkami orzechów, a jeszcze lepiej garść wyłuskanych orzechów posiekać i dodać do polewy.

Tort orzechowy

 

Składniki:
1/2 kg orzechów. 10 białek. 40 dag cukru. 2 łyżki miodu naturalnego. 2 łyżki maki pszennej. 2 łyżki maki ziemniaczanej. 2 łyżki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej piany dodawać pozostałe składniki: orzechy grubo pokrojone, miód, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Z gotowej masy upiec dwa krążki tortowe.
Masa:
1/2 szklanki mleka. 8 żółtek. 20 dag cukru pudru, 2 kostki masła, wanilia. 2 łyżki kakao, spirytus do smaku.
Wykonanie: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić na pianę z dodatkiem cukru, następnie dodawać powoli gorące mleko ciągle ucierając. Masło utrzeć na oddzielnej misce, do utartego masła dodawać stopniowo masę jajeczną, ciągle ucierając. Gotową masę doprawić do smaku spirytusem, dodać kakao. Masą przekładać upieczone krążki orzechowe.

 

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl