Placek
świąteczny
SKŁADNIKI:
50 dag maki pszennej .pół kostki masła lub margaryny.30
dag cukru. 3 jaja.
pół stoika miodu. szklanka jasnego piwa.1 dag sody oczyszczonej.3
łyżki kakao, mielony cynamon. starta gałka muszkatołowa
, tłuczone goździki i ziele angielskie , skórka pomarańczowa
smażona . rodzynki, siekane orzechy, figi.
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić margarynę, schłodzić i dodać cukier oraz żółtka.
Wyrobić na puszystą masę. Następnie dalej ucierając wlać
rozpuszczony, schłodzony miód, dodać mąkę wymieszaną z sodą
i kakao, wlać piwo. Na końcu ostrożnie połączyć z pianą
z białek oraz bakaliami. Ciasto wylać na blachę wyłożoną
natłuszczonym papierem. Piec około 45 min w temp. 200 st.
C. Ciasto można oblać polewą czekoladową, ozdobić dwukolorowym
lukrem lub posypać cukrem pudrem. Można też przełożyć je
powidłami śliwkowymi lub marmoladą.
|