Pierniczki całuski
Składniki:
pół szklanki miodu. 30 dag mąki, 3 dag masła lub margaryny,
pół szklanki cukru, jajko, pół łyżeczki przyprawy piernikowej,
pół łyżeczki sody jadalnej.
Wykonanie:
Rozgrzać miód i wlać do miski z mąką. Gdy masa lekko przestygnie,
dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta i wymieszać dokładnie
drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać
łyżkę kwaśnej śmietany. Od razu rozwałkować, wykrawać małą
szklaneczką okrągłe pierniczki. Układać je nożem lub łopatką
na natłuszczonej, lekko oproszonej mąką blasze. Każdy pierniczek
można posypać szczyptą posiekanych orzechów i lekko je przycisnąć
nożem. Piec w niezbyt gorącym piecu.
Pierniczki I
Składniki:
50 dag miodu. 50 dag cukru. 20 dag Kasi.
2 kopiaste łyżki kakao. 1 szklanka mleka. 4jajka ok. 1.5
kg maki pszennej.
1 łyżeczka zmielonych goździków. 2 łyżeczki zmielonego cynamonu.
1 gałka muszkatołowa (utarta na drobnej tarce). 5 kopiastych
łyżeczek proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Cukier, miód, tłuszcz rozpuścić, dodać jajka
roztrzepane z połową mleka, w pozostałym mleku rozpuścić
proszek do pieczenia. Dodać pozostałe produkty. Zagnieść
ciasto. Ciasto porcjami wałkować na grubość 6-7 mm, wykrawać
ciastka ozdobnymi foremkami. Piec w gorącym piekarniku.
Po upieczeniu lukrować białym lukrem, posypywać kolorową
posypką lub dekorować orzechami, migdałami i rodzynkami.
Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Pierniczki II
Składniki:
30 dag maki. 0.5 szklanki miodu. 2 jajka. 10 dag cukru,
łyżka masła0.5 łyżeczki sody, łyżeczka przyprawy korzennej.
4 dag migdałów..
Wykonanie:
W rondlu zagotować miód. Przesiać mąkę, dodać miód i mieszać
nożem. Dodać cukier, przyprawę, sodę, masło i jajko. Ciasto
zagniatać energicznie i długo. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować.
Wycinać ciasteczka i układać je na natłuszczonej blasze.
Posmarować jajkiem i udekorować połówkami migdałów. Piec
w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Ostudzone aierniczki
przełożyć do słoja. Przygotować na tydzień przed świętami,
gdyż po upieczeniu są twarde. Dopiero po tygodniowym .leżakowaniu"
są kruche i bardzo smaczne.
|