Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Kuchnia miodowa

Pierniczki całuski


Składniki:
pół szklanki miodu. 30 dag mąki, 3 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru, jajko, pół łyżeczki przyprawy piernikowej, pół łyżeczki sody jadalnej.
Wykonanie:
Rozgrzać miód i wlać do miski z mąką. Gdy masa lekko przestygnie, dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Od razu rozwałkować, wykrawać małą szklaneczką okrągłe pierniczki. Układać je nożem lub łopatką na natłuszczonej, lekko oproszonej mąką blasze. Każdy pierniczek można posypać szczyptą posiekanych orzechów i lekko je przycisnąć nożem. Piec w niezbyt gorącym piecu.

Pierniczki I


Składniki:

50 dag miodu. 50 dag cukru. 20 dag Kasi. 2 kopiaste łyżki kakao. 1 szklanka mleka. 4jajka ok. 1.5 kg maki pszennej.
1 łyżeczka zmielonych goździków. 2 łyżeczki zmielonego cynamonu. 1 gałka muszkatołowa (utarta na drobnej tarce). 5 kopiastych łyżeczek proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Cukier, miód, tłuszcz rozpuścić, dodać jajka roztrzepane z połową mleka, w pozostałym mleku rozpuścić proszek do pieczenia. Dodać pozostałe produkty. Zagnieść ciasto. Ciasto porcjami wałkować na grubość 6-7 mm, wykrawać ciastka ozdobnymi foremkami. Piec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu lukrować białym lukrem, posypywać kolorową posypką lub dekorować orzechami, migdałami i rodzynkami. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.


Pierniczki II


Składniki:
30 dag maki. 0.5 szklanki miodu. 2 jajka. 10 dag cukru, łyżka masła0.5 łyżeczki sody, łyżeczka przyprawy korzennej. 4 dag migdałów..
Wykonanie:
W rondlu zagotować miód. Przesiać mąkę, dodać miód i mieszać nożem. Dodać cukier, przyprawę, sodę, masło i jajko. Ciasto zagniatać energicznie i długo. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować. Wycinać ciasteczka i układać je na natłuszczonej blasze. Posmarować jajkiem i udekorować połówkami migdałów. Piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Ostudzone aierniczki przełożyć do słoja. Przygotować na tydzień przed świętami, gdyż po upieczeniu są twarde. Dopiero po tygodniowym .leżakowaniu" są kruche i bardzo smaczne.

 

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl