Pasta
orzechowa do warzyw
5 dag orzechów łuskanych włoskich lub laskowych. 3 dag masła.
2 dag koncentratu pomidorowego lub 6 dag pomidorowego przecieru.
4 dag rzeżuchy lub pietruszki zielonej. 1 dag miodu. 2 łyżki
mleka, zarodki pszenne, sól, sok cytrynowy.
Wykonanie: Orzechy zemleć w specjalnej maszynce lub w maszynce
do mięsa. Masło rozetrzeć na pianę, dodać orzechy, usiekaną
zieleninę, miód, koncentrat pomidorowy ze świeżych lub mrożonych
pomidorów. Do pasty z koncentratem dodać trochę mleka w
celu uzyskania lepszej smarowności pasty. Do pasty można
dodać 2-3 łyżeczki zarodków pszennych. Pastę dobrze wymieszać,
dodać do smaku sól i sok cytrynowy.
Pastę jeść z gorącymi lub zimnymi warzywami, traktując ją
jako okrasę, np. do gotowanego selera, gotowanych i krojonych
w cząstki małych buraków ćwikłowych i innych warzyw z wody.
|