Makowiec,
który zawsze się udaje
Składniki:
1 kg maki (krupczatka lub tortowa). 12 dag drożdży.3/4 kostki
rozpuszczonego masła
lub margaryny (oczywiście wszystko ostudzone). 4 jaja (2
żółtka i 2 całe).szczyptę soli, olejek arakowy i 3/4 szklanki
cukru.
Przygotowanie maku: 0,5 kg maku zalać zimną wodą, 1 cm nad
makiem, i trzymać na ogniu aż do wrzenia. Odstawić z ognia,
przykryć szczelnie i odstawić na 8-10 godzin. Mak przekręcić
dwa razy przez maszynkę. Dodać pół paczki herbatników (też
przekręcić przez maszynkę), całe jajko, 1 szklankę cukru,
olejek migdałowy, dużą stołową łyżkę miodu prawdziwego i
tyle samo dżemu. Jeśli mamy w domu orzechy, możemy je dodać,
a także migdały i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać.
Wykonanie: Ciasto wyrobić, jeśli zbyt gęste, dodać ciepłego
mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić
na części, rozwałkować placki i posmarować na ok. 1 cm makiem,
zawijać makowce, a następnie układać je w papier pergaminowy
lub śniadaniowy i piec w nagrzanym piekarniku. Upieczone
makowce polukrować. Z tej porcji wychodzą 4 makowce.
|