Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Kuchnia miodowa

Jabłka w cieście biszkoptowym
SKŁADNIKI:
4 jabłka (np. antonówki), 4 łyżeczki miodu, kilka orzechów włoskich, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mąki, 2 dag masła, 2 łyżki tartej bułki.


WYKONANIE:
Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać obficie tartą bułką. Umyte jabłka obrać, skrajać od strony szypułki niewielki krążek, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i w powstałe otwory włożyć miód wymieszany z drobno posiekanymi orzechami (można też napełnić wydrążone jabłka konfiturą z wiśni lub dżemem z czarnych porzeczek). Przykryć nadziane jabłka skrajanymi wierzchołkami, ułożyć w przygotowanym naczyniu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitej piany, wymieszać je z mąką. Rozłożyć ciasto na każdym jabłku. Można posypać ciasto orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Podawać gorące lub lekko przestudzone.

Jabłka pieczone inaczej
SKŁADNIKI:
4 winne jabłka, łyżka miodu, łyżka posiekanych orzechów.
WYKONANIE:
Jabłka przygotowujemy jak w poprzednim przepisie, z tym że napełniamy je masą otrzymaną z orzechów i miodu.

Jabłka z imbirem
SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości jabłka, łyżka miodu, 3 łyżki mielonych orzechów laskowych, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej, łyżka "Calyadosu" (lub ..Złotej Jesieni"). 2 łyżeczki masła, 4 kwadraty folii aluminiowej (ok. 20 cm), szklanka bitej śmietanki.
WYKONANIE:
Orzechy, miód, alkohol, imbir i skórkę pomarańczową mieszamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, obieramy i każde ustawiamy na kwadracie z folii posmarowanej masłem. Nakładamy masę do otworków. Kwadraty chwytamy za rogi, zamykamy i pieczemy jabłka 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podajemy na gorąco, lekko rozchylając folię. Śmietankę podajemy oddzielnie.

 

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl